01 september 2011

kikkerinfo: schoolbekwaamheid: schrijfinitiatie en letterherkenning

Beste kikkervrienden,

Hieronder vinden jullie al wat informatie over schrijfinitiatie in de kleuterschool en vinden jullie een link naar de letters die we gebruiken in de onze klas. Samen met het eerste leerjaar hebben we beslist om deze manier van letterherkenning te gebruiken.

Waarom niet de DRUKLETTERS of HOOFDLETTERS??

In het eerste leerjaar komen kinderen niet in contact met hoofdletters en dit schept verwarring voor de risicokleuters. Ook komen er in de methode van schatkist geen hoofdletters voor maar de kleine leesletters zoals deze zijn weergeven in de onderstaande link.

Let wel!

Het is niet de bedoeling het aanvankelijke schrijfproces zoals in het eerste leerjaar aan te vatten. Woorden overtrekken en letters schrijven horen niet thuis in de kleuterschool. We zullen de kleuters echter niet afremmen, maar het zou fout zijn dit te verwachten van alle kleuters. Het gaat er wel om dat ze bewegingspatronen en grondpatronen uitvoeren en integreren waarmee in het eerste leerjaar de letters gevormd worden. Dit doen we aan de hand van 'schrijfdans' en 'ik pen voor kleuters'.

Bij schrijfinitiatie werken we niet alleen rond de psychomotorische ontwikkeling, maar wordt er ook aandacht besteed aan een aantal andere voorwaarden:

  • een correcte schrijf- en zithouding
  • de juiste pennengreep/potloodhantering
  • papierligging

In de loop van het jaar zullen jullie nog informatie vinden op de blog en mee naar huis krijgen om de overgang van de kleuterschool naar de lagere school gemakkelijk te laten verlopen.

Vriendelijke groeten van Pömpom en Juf Jessy

 

Schoolkxnew: de letters op de juiste manier geschreven!
Net als de letterstempels die in de kleutergroepen vaak gebruikt worden. Met dank aan Kleutergroep.

bronnen: 'ik pen kleuters', 'groei en leerlijnen in de kleuterschool', 'kleutergroep'

kikker.jpg

De commentaren zijn gesloten.