18 november 2011

kikkerinfo: onderweg leren lezen

Beste kikkervrienden,

Kleuters leren meestal pas echt lezen in het eerste leerjaar, maar voor het zover is, hebben ze al vaak kennisgemaakt met letters en woorden. Ze zien jou de krant lezen of een boek; ze zien de informatieborden lands de weg of de borden op het station. Waar je ook kijkt, overal zien kleuters dat 'geheimschrift'. Ze zien dat jij wel in staat bent dat geheimschrift te ontcijferen en dat willen ze ook kunnen!

De eerste interesse voor het lezen is nu gewekt. Het is belangrijk dat kleuters worden gestimuleerd. Help ze een handje als ze hun naam willen schrijven. En dat hoeft echt niet in één keer. leer ze bijvoorbeeld steeds een nieuwe letter. bijvoorbeeld de 'm' van mama en de 'p' van papa, of de letters van hun eigen naam.

sprookjes - pompom leest een sprookjesboek.jpgGEEN INTERESSE?

Niet alle kleuters tonen interesse voor letters en woorden. Toont jouw kind nog geen interesse? Geen punt. Ieder kind bepaalt zijn eigen tempo. oefen vooral geen druk uit. Het is belangrijk dat kinderen plezier hebben in het 'lezen' van boeken. Dat is belangrijker dan de hoeveelheid woorden die een kind van die leeftijd al kan lezen of schrijven.

bron: rompompom 7 jaargang 2008

Groetjes van Pompom en juf Jessy

De commentaren zijn gesloten.