30 september 2010

de slak malimalak

28 september 2010

de slak

Beste kikkervrienden,

Naar aanleiding van ons lesje over de beginklank 's' van spin is ons nieuwe thema van deze week ontstaan: 'de slak'. Onze kikkertjes hadden naaktslakken en huisjesslakken meegebracht naar de klas, waar we deze in de slakkenbak konden observeren. Ook hebben we allerlei activiteiten over de slakken gedaan die jullie in het album kunnen bekijken.

Groetjes van Pompom en juf Jessy

 

de stinkzwam

Hallo lieve kikkervrienden,

Vandaag was het weer een echt avontuur in de klas waar wel een geurtje aan hing. Eén van onze kikkertjes was gisteren samen met zijn oma op slakkentocht geweest en tijdens zijn zoektocht had hij een geurige ontdekking gedaan. Hij had onder een hoopje bladeren iets geroken... nl. een grote stinkzwam. Deze morgen kwam hij met zijn rode zakje waarin zijn vondsten zaten heel fier op ons afgestapt... en mochten we de 'aangename' geur waarnemen van die stinkzwam... Na wat opzoekingswerk door de mama kwamen we al vlug te weten dan we deze welriekende paddestoel ook kunnen opeten nadat de hoed met sporenlaag is verwijdert. Kijk maar mee naar enkele reaties van de kikkertjes...

Bedankt aan de oma van Arman en aan onzen Arman voor deze fantastische ervaring... het wat echt super!!!

Geurige groetjes van Pompom en juf Jessy

P1090194a heksenei of duivelsei.jpg

duivelsei of heksenei, hierin groeit ons geurige avontuur ;)

P1090194a.jpg

de grote stinkzwam in zijn heksenei

na enkele uren bereikt hij 10-20 cm waarna een groen slijmerige sporenlaag ontstaat

P1090194.JPG

 P1090195.JPG

de lussenclub van de koning

Hallo kikkervrienden,

Elke vrijdag beleven de kikkertjes avonturen met de koning, de koningin en het varkentje bij de schrijfmethode van 'Ik pen voor kleuters'. Aan de hand van een verhaal leren ze de koning schrijven.

thema 1: Er was eens een koning...

... die heel veel van zijn land hield. Hij hield niet alleen van zijn land maar ook van zijn mensen. Elke morgen stond hij op, opende de gordijnen en keek naar de mensen die stonden te zwaaien. En elke morgen, middag en avond zwaaide de koning terug. Want de mensen bleven maar zwaaien en zwaaien en zwaaien... De koningin had er genoeg van en samen met hun varkentje gingen ze naar de beeldenmaker om een zwaaibeeld te laten maken van de koning... Bij het opbouwen van het zwaaibeeld maken de kikkertjes kennis met de diverse lichaamsdelen en leren ze 'links en rechts' onderscheiden. Ook dansen en zingen we op de verschillende liedjes die hierbij aangeboden worden om deze doelen te bereiken en om onze fijne motoriek via de vingeroefeningen te stimuleren.

thema 2: De koning wilde leren schrijven...

omdat hij niet durfde zeggen dat hij van zijn koningin houd. Hij liet dit wel zien door steeds cadeautjes te kopen en elke dag een dansje voor haar te doen... Dus stapte hij naar de eerste minister en vroeg hulp om te leren schrijven. Eerst leerde de koning om correct op een stoel te zitten: nl. uw voeten moeten op de grond staan en uzelf moet flink rechtop zitten, uw hoofd iets gebogen en uw buik mag de tafel niet raken, zei de eerste minister. De volgende dag leerde de koning hoe zijn blad moest liggen en hoe hij zijn potlood/pen correct moest vast te houden. De koning nam zijn potlood tussen duim en wijsvinger, het polood lag op zijn middelvinger. Dus onze koning leerde een correcte schrijfhouding aan en oefende zijn armbewegingen.

thema 3: De lussenclub van de koning...

Elk jaar hielden de koning en koningin een dansfeest voor alle koningen en koninginnen. De koningin had een heel mooi zijden jurk gekocht, maar had geen tijd om het te versieren. De koning wou de koningin verrassen en tekende er met zijn gouden potlood lussen op. De koningin vond de lussen prachtig en op het feest vonden alle koninginen het zo mooi dat ze er ook allemaal een wilde hebben. Daarom begon de koning de 'Lussenclub voor Koningen' waar ze elke woensdagnamiddag in het paleis lussen leerden tekenen. Vorige week en komende vrijdag maken de kikkertjes kennis met het schrijfpatroon 'de lus' en leren ze omgaan met ruimtelijke begrippen. Maken ze kennis met het schrijven en oefenen ze de vingermotoriek.

De avonturen van de koning, de koningin en haar varkentje kunnen jullie blijven volgen op onze blog :) en bij deze wil ik jullie ook melden dat al onze kikkertjes zijn toegetreden tot 'de lussenclub van de Koningen' en al echte lussen tekenen als echte koningen!!!

Koninklijke groetjes van pompom en juf Jessy

 

hoofd, schouder, knie en teen

21 september 2010

spinnen in de klas

Hallo kikkervrienden,

Ons spinnenterarium blijft maar groeien, deze morgen hadden Kaj, Mohamed en Uriëlle ook spinnen meegebracht. Giovanni kwam met een hele grote spin binnen, gelukkig was het geen echte spin... maar een plastieken.

Pompom had ook een spin gevangen: dat wat wel een redelijke grote huisspin... iedereen ging gefascineerd kijken.

Groetjes, Pompom en juf Jessy

 

18 september 2010

onze vissen zijn 'ollie en bollie' gedoopt :)

Beste kikkervrienden,

Vorige vrijdag kregen onze vissen een nieuwe naam:

  • de gele goudvis: ollie
  • de oranje goudvis: bollie

Groetjes en blubblubgroetjes van Pompom, de visjes en juf Jessy

P1090128.JPG